Az állítható magasságú íróasztal, más néven sit-stand íróasztal, lehetővé teszi, hogy könnyedén váltson az ülés és az állás között, ahogy a neve is mutatja. Ezek a különleges íróasztaltípusok egészségesebb, produktívabb és kényelmesebb munkaterületet ígérnek felhasználóiknak. 

Az elmúlt néhány évben az ülőasztalok már nem csupán irodai újdonságok, mivel már nemcsak a modern munkahelyeken, hanem az otthonokban is helyet kaptak. 

De várjunk csak, ezek az asztalok tényleg olyan tökéletesek, mint amilyennek látszanak? Megérik ezek a beruházások? Hogy jó képet kaphasson, íme, az állítható magasságú íróasztalok néhány előnye és hátránya. 

Az állítható magasságú íróasztal előnyei

Az állítható magasságú íróasztalok a következő jelentős előnyökkel járnak:

Lehetővé teszi a munka beállításának jobb ellenőrzését 

A világjárvány idején az emberek megtapasztalták az otthonról történő munkavégzést és annak autonómiáját. Ennek eredményeképpen ők is felismerték annak fontosságát, hogy teljes mértékben maguk irányíthassák munkakörnyezetüket. Azt is felfedezték, hogy ez egyike annak az öt alapvető tényezőnek, amelyekről a munkavállalók úgy vélik, hogy javítják a munkahelyükkel kapcsolatos érzéseiket, ha megfelelően kezelik őket. Azok a munkavállalók, akik jobban kontrollálják a munkahelyi tapasztalataikat, általában elkötelezettebbek és elégedettebbek a munkahelyükkel. 

Az állítható magasságú íróasztal, más néven sit-stand íróasztal, lehetővé teszi, hogy könnyedén váltson az ülés és az állás között, ahogy a neve is mutatja.

Az állítható magasságú íróasztal teljes szabadságot biztosít a dolgozóknak abban, hogy a munkaterületet a nap folyamán a saját preferenciáikhoz és igényeikhez igazítsák. Egyes íróasztalok azt is lehetővé teszik, hogy a felhasználók elmentsék az általuk preferált beállításokat, hogy ne kelljen velük bajlódniuk, amikor álló helyzetből ülésre váltanak, vagy fordítva. 

Javítja az egészséget és a jólétet 

Az ülőasztalok jól dokumentált egészségügyi előnyökkel járnak. Kutatások kimutatták, hogy az ilyen íróasztalok használói azt állították, hogy jelentősen csökkentek a nyak-, váll- és hátfájdalmak. Mások is alátámasztották állításaikat, miszerint ezeknek az állítható íróasztaloknak a használata a munkahelyen kívül is pozitív hatással van az egészségükre. 

Azok, akik ezeket az asztalokat használják, azt is kijelentették, hogy kevesebb fáradtságot és stresszt tapasztalnak, mint azok a munkavállalók, akik egész nap ülve dolgoznak. Néhányan még azt is elmondták, hogy általában véve sokkal energikusabbnak érzik magukat. 

A fizikai jólétre való odafigyelés a munkahelyek kialakításának egyik alapvető szempontja, ahol a munkavállalók jobban tudnak gondolkodni, mozogni és érezni. Az ülő-állványos asztalok használata lényeges része lehet a holisztikus jóllétet célzó és elősegítő stratégiának. 

Ezek a különleges íróasztaltípusok egészségesebb, produktívabb és kényelmesebb munkaterületet ígérnek felhasználóiknak. 

A COVID-19 világjárvány is növelte az emberek tudatosságát a kényelem iránti igényük és szükségletük iránt. Ezért elvárják és remélik, hogy munkáltatóik foglalkozzanak ezzel a problémával a munkahelyen. Az állítható magasságú íróasztalok bevezetése történetesen az egyik legjobb módja annak, hogy pontosan ezt tegyék. 

Növeli a termelékenységi szinteket 

Az egészségre gyakorolt előnyök mellett az ülő-állványos íróasztalok a munkavállalók termelékenységi szintjét is növelhetik. Csak hogy tudd, az egyetlen pozícióban való rögzülés lelassíthatja az agyműködést, így idővel csökkenhet a termelékenységed.

Ha azonban felváltva állsz és ülsz, akkor a tested legnagyobb izomcsoportjai is munkához jutnak, így fokozódik a véráramlás az agyad felé. A dolgozók általában arról számolnak be, hogy az állítható magasságú íróasztalok használatától kevésbé fáradnak el, és több energiájuk van, így sokkal produktívabbak lehetnek. 

Az emberek használják őket 

Egy állítható magasságú íróasztal csökkentheti a munkahelyén ülve töltött időt. Az ilyen íróasztalok felhasználói megjegyezték, hogy hajlamosak kevesebbet ülni, és ez tartós trenddé vált. 

Néhány ilyen íróasztal olyan technológiával is rendelkezik, amely hatékonyabbá és eredményesebbé teszi őket a felhasználók számára. Ezek a technológiai funkciók szinkronizálódhatnak az íróasztallal, és emlékeztethetik a felhasználót arra, hogy a nap folyamán álljon, üljön és mozogjon az íróasztal gyengéd mozgásával, amelyet a felhasználó preferenciáinak megfelelő időközönként állítanak be. 

Agilis és dinamikus munkavégzésre ösztönöz

Az állítható magasságú íróasztalok támogatják és ösztönzik az agilis munkavégzést is, mivel segítik az együttműködésen alapuló és dinamikusabb munkakörnyezet kialakítását. A több mozgás és a nagyobb beállítás nagyobb elkötelezettséget és interakciót eredményezhet a munkahelyen belül. Ez arra is ösztönzi a felhasználókat, hogy visszatérjenek az irodába, különösen most, hogy a korábbinál nagyobb rugalmasságra vágynak és igénylik azt. 

A Sit Stand Desks hátrányai 

Az ülőasztalok hátrányai csak akkor jelentkeznek, ha az emberek nem tudják, hogyan hozhatják ki belőlük a legtöbbet. Ez azért lehet, mert az asztalok nem felelnek meg a felhasználók igényeinek, vagy nem kaptak megfelelő útmutatást a használatukhoz. 

Nem mindig prioritás

Lássuk be: egy munkahely berendezése nem olcsó mulatság. Ha a jelenlegi munkaállomások jól működnek a vállalkozás és az alkalmazottak számára, akkor lehet, hogy egyelőre nem prioritás egy ülő-állványos íróasztal beszerzése

Azok a munkavállalók, akik jobban kontrollálják a munkahelyi tapasztalataikat, általában elkötelezettebbek és elégedettebbek a munkahelyükkel. 

Bár a cégtulajdonosok csak néhány alkalmazott számára vásárolhatnak állítható magasságú íróasztalt, ez feszültségeket okozhat a dolgozók körében. Azok, akik azt tervezik, hogy kipróbálják ezeket az asztalokat, érdemes lehet kettőt vagy többet vásárolni az irodába, és létrehozni egy csomópontot, ahová a dolgozók bejöhetnek kipróbálni és ellenőrizni őket. Ha a dolgozók megszeretik az asztalokat, ez a legjobb alkalom továbbiak vásárlására. 

Olvassa el a következő cikket is: Egyedi nappali polcok ötletek

A különböző polcok közül az otthonodban a nappali polcok a lakberendezők körében a legkedveltebbek. A fürdőszobai, konyhai vagy hálószobai polcokkal ellentétben a nappaliban található polcoknak nem kell elérniük a funkció és a forma közötti egyensúlyt. 

Hagyni, hogy az emberek használhassák őket utasítások nélkül

Kicsit kockázatos lehet hagyni, hogy valaki állítható magasságú asztalt használjon anélkül, hogy bármilyen utasítást vagy útmutatást adna a megfelelő használatra vonatkozóan. 

Úgy tűnik, hogy az ergonómia néhány alapfogalmát gyakran természetesnek veszik. Sokan megvesznek egy állítható magasságú íróasztalt, és azonnal, használati utasítás nélkül használják. Az ilyen íróasztalok helyes használatának módja személyenként eltérő lehet. A jó hír az, hogy ezek az íróasztalok nagyon kényelmesek és könnyen használhatóak. 

A lényeg 

Az állítható magasságú íróasztal a munkavállalók általános egészségének és jólétének javítására irányuló növekvő tendencia egyik legfontosabb eleme. Ezeknek az íróasztaloknak a fő előnye azonban valószínűleg az, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy jobban kontrollálhassák a munkaterületüket, amire szükségük is van. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: