Az oxálsavas méhpempő egy egyedülálló módszer, amely az oxálsav és a cukorszirup kombinációját használja. Az alkalmazáshoz egy nagy fecskendőt használnak, amelyből a keveréket a keretek között csoportosuló méhekre spriccelik.

Míg az oxálsavval megspékelt sziruppal való fizikai érintkezés nem árt a méheknek, elkerülhetetlen, hogy a méhek kis mennyiségű oxálsavat tartalmazó szirupot fogyasszanak, amely enyhén káros lehet számukra. Ez az oka annak, hogy az oxálsavas csepegtetést a legjobb, ha többszöri sorozat helyett egyetlen kezeléssel végezzük. 

Az oxálsavas csepegtetést a legjobb, ha többszöri sorozat helyett egyetlen kezeléssel végezzük. Ez különösen télen lényeges, amikor az egyes méheknek hosszabb ideig kell életben maradniuk.

Ez különösen télen lényeges, amikor az egyes méheknek hosszabb ideig kell életben maradniuk. A jó hír az, hogy a költési szünet alatt gyakran egyetlen kezelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy az oxálsavas csepegtetés kielégítő lehetőségnek tekinthető az évnek ebben a különleges időszakában. Ez a módszer akkor működhet a legjobban, ha a kaptár csak két ládával rendelkezik. Ez akkor is alkalmazható, ha több doboz van, mint például egy olyan kaptár, amely három vagy több közepes dobozt tartalmaz. Ez azonban többletmunkát jelenthet.  

Milyen felszerelésre van szüksége az oxálsav csepegtetéshez?

Csak olcsó és szerény felszerelésre van szüksége a kezelés összekeveréséhez és alkalmazásához. Ezek közé tartoznak az üvegedények a cukorszirup és az oxálsav összekeveréséhez, egy grammmérleg, egy fa vagy műanyag keverő, és egy 60 cm3-es műanyag fecskendő a csepegtetés kimért és ellenőrzött mennyiségben történő elvégzéséhez. 

A keverőelemeket maga is elkészítheti a háztartási cikkek felhasználásával, majd hozzáadhatja az oxálsav méhsejt cseppentő készletet, amelyhez a többi szükséges dolog, például az egyéni védőfelszerelés, a fecskendő és az oxálsav tartozik. 

A szükséges egyéni védőfelszerelés magában foglalja a szemvédelmet, hogy az oldat keverése és felhordása közben megóvja szemét a fröccsenő folyadékoktól, az N-95-ös vagy részecskés maszkot és a kesztyűt, hogy megvédje bőrét a savtól. 

Az oxálsavoldat keverése 

Az oxálsavat pontosan kell mérni, és a legjobb választás egy grammban mérő mérleg. Keverés közben védőszemüveget, kesztyűt és maszkot kell használni.

Kombinálja a megfelelő mennyiségű forró vizet a megfelelő mennyiségű oxálsavval. Keverje ezt a keveréket, amíg az oxálsavkristályok fel nem oldódnak. Kerülje a tartály rázását, majd keverje bele a cukrot, amíg az is feloldódik.   

Zárja le szorosan a tartályt, majd címkézze fel POISON 2,5% oxálsav felirattal. Kerülje, hogy ezt a kevert szirupot újrahasznosított élelmiszer-tartályba tegye, különösen italos üvegekbe, ahol ezt összetéveszthetik az itallal.  A fel nem használt szirupot a kezelést követően soha ne tartsa meg. Szabaduljon meg tőle úgy, hogy nagy mennyiségű vízzel hígítja fel, majd ezt öntse le a lefolyóba.    

Minden alkalommal, amikor oxálsavas méhekkel dolgozik, gondoskodnia kell arról, hogy legyen elérhető tiszta vízforrás a szemmel vagy bőrrel való véletlen érintkezés esetén történő öblítéshez. Készítsen két gallon friss és tiszta vizet a méhészetbe, amikor a kezelést végzi.  

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: