Az elmúlt két évtizedben a tudósok egy megdöbbentő változást figyeltek meg, amely megnehezíti az amerikai védelmi minisztérium és az ösvényeken kirándulók dolgát. Bár nagyszerű megtanulni az iránytű olvasását, az, hogy a mágneses észak is vándorol, azt jelentheti, hogy a megbízható eszköz már nem olyan megbízható, mint korábban. 

A navigációs készségek teljes skálájának ismerete, például a topográfiai térképek olvasásának tudása biztosítja, hogy a helyes úton maradjon, függetlenül attól, hogy a terep, az időjárás vagy a föld elektromágneses mezeje mit mutat.

A topográfiai térképek kezdete

Mielőtt belemerülne a topográfiai térképek olvasásának technikai ismereteibe, itt van egy kis előzmény. Egy John Wesley Powell nevű férfi találta fel a topográfiai térképeket. 

Powell geológus és az uniós hadsereg veteránja volt, aki 1884-ben meggyőzte a kongresszust, hogy engedélyezzen egy aprólékos térképészeti projektet, amelynek keretében csapata szisztematikusan topográfiai térképeket készít, hogy jobban megértse a nyugati táj hidrológiáját és erőforrás-potenciálját. 

Topográfiai térképek
Egy másik funkció, amely a topográfiai térképeket nagyon praktikussá és hasznossá teszi a túrázók számára, a mágneses deklináció

Ez nagy feladat volt, mivel a földmérőknek a mérési munkák nagy részét kézzel kellett elvégezniük, a magasság kiszámításához aneroid barométereket, a térbeli távolságok meghatározásához pedig iránytűs mérőszalagokat és acél mérőszalagokat kellett használniuk. 

A földmérők által gyűjtött mérések alapján a föld körvonalait nagyméretű rézlemezekre vésték, amelyeket később a legelső topográfiai térképek nyomtatásához és újranyomásához lehetett felhasználni. Az összes nehéz felszerelést öszvérrel kellett a hátországba szállítani. 

A Powell topográfiai térkép projektje ambiciózus és hatalmas vállalkozás volt. A haszon azonban nem csak a szövetségi kormánynak segített az erőforrások helyes felhasználásának megtervezésében, vagy az ásványkincsek után kutató geológusoknak. Az is, hogy a természetjárók számára biztonságosabb és magabiztosabb navigációt segített, tudván, hogy fel vannak fegyverezve a topográfiai térkép olvasásának készségével és ismereteivel. 

A topográfiai térképek méretarányainak megértése

A topográfiai térképet nagyon könnyű elolvasni, amint megismerkedik a részletekkel. Először is keresse meg a térkép méretarányát, amely tájékoztatja Önt a térképen található részletek mennyiségéről. A topográfiai térképek méretaránya megadja, hogy egy hüvelyk hány tört mérföldet vagy mérföldet képvisel. Ha a méretarány kisebb, akkor a térkép több részletet is tartalmaz. 

Topográfiai térképek
Jegyezze fel a körvonalakat, a mágneses deklinációt és az indexvonal távolságát. Ezek a részletek kritikusak a kártya megfelelő topográfiai térképek.

Ha a méretarány nagyobb, a papír is kevesebb részletet fog ábrázolni. Például az egész Egyesült Államok topográfiai térképe több láb széles és hosszú lehet, de nem tartalmazza szinte az összes olyan navigálható információt, amelyet az észak-karolinai Grandfather Mountain zsebméretű térképén találhat. 

Amint megismerkedett a térkép által ábrázolt méretaránnyal, elkezdhet más részleteket is felvenni. A topográfiai térképek legendája, csakúgy, mint más térképeké, tájékoztatja Önt arról, hogy a különböző típusú vonalak, színek és szimbólumok mit jelölnek a vízesésektől kezdve az utakon át a folyókig és még sok minden mást. A legenda egyéb adatokat is tartalmaz, amelyekre a topográfiai térkép helyes olvasásához és a navigációhoz való használatához szüksége lesz. 

Hogyan olvassuk el a domborzati vonalakat a topográfiai térképeken?

Ügyeljen a kontúrra, a mágneses deklinációra és az indexvonalak intervallumára. Ezek a részletek döntő fontosságúak a térkép megfelelő olvasásához. 

A topográfiai térképen a szintvonalak megmutatják, hogy hol következik be magassági változás a tájban, míg a szintvonalak intervalluma megmondja, hogy mekkora elmozdulás van a térkép szintvonalai között. 

Például egy 20 láb magassági indexszel rendelkező térkép 20 lábnyi magassági változást mutat a tengerszint feletti magasságban. 

Bevezetés a topográfiai térképekbe

A topográfiai térkép nem csak azt jelzi, hogy a tájban hol történnek magassági változások, hanem azt is, hogy ezek a változások milyen mértékűek vagy meredekek lesznek. Ha a 20 láb magassági indexszel ellátott térkép 10 koncentrikus vonalból álló, szorosan egymás mellett elhelyezkedő sorozattal ábrázol egy földterületet, akkor 200 láb magassági emelkedés gyorsabb bekövetkezésére számíthat, mint a térkép széles területére rajzolt 10 hasonló léptékű magassági vonal. 

A szintvonalak távolságának megfigyelése segíthet meghatározni a csúcsok, sziklák, nyeregek, hegygerincek, szakadékok és szurdokok helyét, valamint azt, hogy milyen lehet az adott terepen navigálni. Ez egy nagyszerű módja annak felmérésére, hogy bizonyos hátizsákos vagy túraútvonalak biztonságosan megközelíthetőek-e az Ön személyes technikai képességei mellett. 

A fő szintvonalak mellett, amelyek gyakran merészebbek a térkép többi részéhez képest, és indexvonalaknak nevezzük őket, a térképen kiegészítő szintvonalak is lehetnek, amelyek a további részletesség érdekében kisebb magasságnövekedési lépéseket mutatnak. 

Ez, kombinálva a legenda jellemzőivel, például a patakokkal, patakokkal és folyókkal, segíthet abban, hogy ne tudja, hol vájt völgyeket a mozgó víz az évszázadok során, vagy hol talál száraz vízmosásokat, amelyek kockázatosak lehetnek a hirtelen áradásokban. 

Mágneses deklináció használata topográfiai térképeken 

Egy másik funkció, amely a topográfiai térképeket nagyon praktikussá és hasznossá teszi a túrázók számára, nem más, mint a mágneses deklináció. Ez az, ahogyan a mágneses észak és a valódi észak közötti eltérésekhez igazodhat, amelyek miatt letérhetünk az útvonalról. 

Függetlenül attól, hogy a mágneses észak és a valódi észak között mekkora a távolság, a mágneses deklináció, vagyis a valódi észak és a mágneses észak közötti szög keresése a topográfiai térkép legendájának használatával és más eszközök segítségével lehetséges. 

A deklináció beállításához először a térképre kell hivatkozni. Ha például a Mississippi folyótól keletre van, akkor a deklinációt nyugati irányban lehet beállítani. Ha a folyótól nyugatra van, a deklinációs szöget kelet felé kell beállítani. A folyót nullának tekintheti, míg a deklináció mindkét oldalon negatív vagy pozitív. 

Fordítsa el az iránytű közepét a térkép legendáján feltüntetett deklinációs szög alapján, hogy az iránytűt úgy állítsa be, hogy a mágneses észak helyett az északi rácshálót kövesse, amelyen a térkép alapul. Ezáltal jól tájékozódhat és próbára teheti magát, és ez a topográfiai térképek olvasásának egyik fő szempontja. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: