Az egyik kedvenc pillanatom a kertben töltött idő, az úgynevezett aranyóra, az a boldogítóan csendes, de múló pillanat, amikor a nappal találkozik az éjszakával, és a fény átalakítja és felerősíti a tér minden elemét. Az izgalom érzése, a fejlődő árnyékok táncának figyelése az ösvényen nem kell, hogy véget érjen, ha a nap lenyugszik. Ugyanezt az energiát, mozgást és mélységet a világítással is megteremtheti, ha gondosan bánik vele. A kültéri fények a legjobb szövetségeseink ehhez.

Hogyan kell felépíteni a külső fényeket

A kert tervezésekor órákat töltök a kert megjelenésének és tájolásának átgondolásával, hogy meghatározzam, hogyan mozog a nap a térben, és ez hogyan fog fényt és árnyékot teremteni a kertben a nap folyamán. A kerti világításnak ugyanezt a szempontot kell figyelembe vennie. Bármely világítási rendszer egyensúlyának szempontjából döntő fontosságú a fény és az árnyék közötti kölcsönhatás, és az, hogy ez hogyan befolyásolja a tér érzékelését. A világítás mélységet hozhat létre, manipulálhatja a perspektívát, és fokozhatja a textúrát, a színeket és a textúrát.

Bármely világítási rendszer egyensúlyának szempontjából döntő fontosságú a fény és az árnyék közötti kölcsönhatás, és az, hogy ez hogyan befolyásolja a tér érzékelését.

Ha a természetből merítünk ihletet, észrevehetjük, hogy a nap árnyékai hogyan változnak attól függően, hogy milyen magasan van az égen, van-e víz, amely visszaveri a fényét és megvilágítja a környező területeket, valamint az ültetési minta textúrájától. Ugyanez vonatkozik a mesterséges megvilágításra is. Egészen más hatást kelt, ha egy fényt egy fa tövébe helyez, mint ha három méterrel arrébb. Valójában ugyanaz a fény és ugyanaz a fa szinte végtelen számú hatást idézhet elő, attól függően, hogy a fát világítja meg, hátulról világítja meg, vagy a lombkorona felé irányítja a fénysugarat, és mindegyik variálható a fénysugár szögének vagy az izzó teljesítményének változtatásával (például LED-reflektorral). Érdemes kísérletezni a különböző hatásokkal és kipróbálni a különböző alkalmazásokat, mielőtt véglegesítené a tervét. Mint a kerttervezés sok más területén, itt is részletes és gondos tervezésre van szükség ahhoz, hogy a világítási rendszer könnyedén kivitelezhető legyen.

Egészen más hatást kelt, ha egy fényt egy fa tövébe helyez, mint ha három méterrel arrébb.

Néhány tipp a kültéri világítás elhelyezéséhez

Két alapelvnek kell vezérelnie a választását. Az első a funkcionalitás. Sötétedés után egyszerűen azért van szüksége világításra, hogy könnyen és kényelmesen mozoghasson a kertben, és biztonságban legyen, amikor a növények és a dekorációs elemek között kell mozognia. Ezeknek nem kell olyan villogó fényeknek lenniük, amelyek segítenek megtalálni a legközelebbi vészkijáratot, ezeket mindig a lehető legfinomabban lehet és kell kezelni, hogy könnyedén beleolvadjanak a nagyobb mintázatba. Ahelyett, hogy egy ösvényt hosszában fényekkel jelölne meg, fontolja meg a közeli bokrok vagy fák megvilágítását. Az eltérített fény elegendő fényt fog vetni ahhoz, hogy megmutassa, merre megy, de vonzóbb módon, ami elvezet minket a második alapelvhez: a hangulathoz. Ezt a tisztán esztétikai célú világítás teremti meg. Ez az a fajta világítás, amely érzelmi reakciót válthat ki, és életre keltheti a kertet. A hangulatvilágítással kiemelhetjük a legfontosabb jellemzőket, például egy példás fát, vagy felhívhatjuk a figyelmet a kert különböző területeire, meghívva az embereket a felfedezésre és a további felfedezésre, vagy egyszerűen csak fényt biztosíthatunk az asztalnál való üldögéléshez és étkezéshez.

Érdemes kísérletezni a különböző hatásokkal és kipróbálni a különböző alkalmazásokat, mielőtt véglegesítené a tervét.

Az, hogy milyen kültéri világítást választ, attól függ, hogy ezek közül melyik alapelvet tartja elsődlegesnek, de minél finomabb a világítás, annál jobb hangulatot teremt. Azt szeretné elkerülni, hogy Ön vagy vendégei egy LED lámpa vagy reflektor éles fénye alatt üljenek. Alkalmanként szükséged lesz egy-egy lámpatestre, de ezeket a minimumra kell szorítani; minden világítási tervnek kevésbé a montázsról és inkább a hatásról kell szólnia.

Ha már kiválasztotta, hogyan kívánja strukturálni a növényeket és a berendezési elemeket, ezért ügyeljen arra, hogy a lámpákat úgy helyezze el, hogy funkcionális, de kellemes hangulatot teremtsen, amely kielégít minden, a kültéri lakótérrel kapcsolatos igényt, és mindenekelőtt képes tükrözni az Ön személyét és esztétikai ízlését, anélkül, hogy megváltoztatná a saját maga és családja számára létrehozott ökoszisztémát.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: