Nem meglepő, hogy az Anyatermészet káros hatással lehet az ingatlanára, beleértve az autóját is. A téli zord hónapok, különösen a jégeső káros hatással lehet járművére. Ezért sokan nem tudják megállni, hogy feltegyék a kérdést: – vajon az autóvédő burkolatok védenek-e a jégeső ellen? 

A jégeső alapvetően szilárd, gömb alakú csapadék. Heves zivatarok esetén ezek pusztító jégesővel és ördögi széllel járhatnak, melyek az apró szemcsés jégesőtől akár 4 hüvelyk átmérőjű darabokig terjedhet. Egy kis érdekesség: Az államok történetében rögzített legnagyobb jégeső 8 hüvelyk átmérőjű jégdarabokból állt.

Autóvédő burkolatok
A autóvédő burkolatok fedele akadályt jelenthet a jégeső és a járműve között

Mint tudjuk a legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozza autójának jégeső okozta károsodását az, ha garázsban parkol le. Ez azonban nem mindenki számára lehetséges. Ezért sok autósnak nincs más lehetősége, mint megtalálnin autója védelmének megfelelő módját. Gyakori lehetőség a jégeső kocsi fedél és a felfújható jégeső rendszer.. 

Ne feledje, hogy annak ellenére, hogy az autó burkolata nem biztos, hogy olyan erős védelmet nyújt és olyan hasznos,, mint a jó öreg autóbeálló, mégis több, mintha semmiféle óvintézkedést nem tenne.

Mekkora Anyagi Kárt Okoz A Jégeső?

Senki sem akarja fizetni azokat a károkat, melyeket a jégeső okozott autójuknak. Ha több kár keletkezik, a javítás is többe kerülhet. Az a szomorú, hogy a legkisebb kár is komoly összegekbe kerülhet. Még az is elhangzott, hogy a biztosítótársaságok dollármilliárd összegű jégesőkár-elhárítást hajtottak végre az elmúlt években. Természetesen nem tartoznak ide azok, akik korábban nem kötöttek biztosítást, illetőleg azok, akik úgy döntöttek, hogy maguk fizetik a számlákat, ezen a szakterületen szerzett tapasztalat nélkül.

Autóvédő burkolatok
A autóvédő burkolatok tökéletes védelmet nyújtanak autója számára

Olyan emberek is vannak, akik eg jégeső után megpróbálják önállóan helyreállítani a jégeső okozta károkat az autójukon. Ez azonban nem mindig hatékony, sőt, vannak olyan esetek is, amikor ez több kárt okoz, mint használ. Vannak emberek, akik kihasználják a hőmérséklet-változásokat az autójukon meglévő horpadások kiegyengetésére.. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek csak kisméretű horpadásokon, minimális sérüléseken működnek.

Az autóellátó üzeletek gyakran irreálisan drágán árulnak jégeső okozta károkra kifejhlesztett barkácskészleteket, ezek használata azonban rendkívül időigényes, nem beszélve arról, hogy sokszor nincs is igazán hatásuk, különösen akkor, ha tucatnyi horpadás van autóján. Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikro bölcs döntés lehet szakértő segítségét kérni, ami azonban költséges megoldás lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a járművek jégeső okozta kár elhárítása átlagosan 2500 dollárba kerül. A jégeső több sérülést okozhat egy autón, ezek mindegyikét nem mindig olcsó mulatság orvosolni. Egy kisebb horpadás helyrehozatala körülbelül 40 dollárba, nagyobb horpadás esetén többe is  kerülhet. Ennél is szélsőségesebbé válhatnak a költségek, ha a jégeső széttöri az ablakokat vagy a szélvédőt. A jégeső továbbá kárt okozhat a fényszórókban és a hátsó lámpákban is, mely nem tűnhet olyan jelentősnek, ugyanakkor megnövelheti a végső javítási árat. Abban az esetben, ha szükséges autója tetejét vagy karosszériáját cserélnie, számítson egy nagyobb összegű, rosszabb esetben egészen az autó értékét meghaladó számlára.

Az, hogy mennyit fizet végül az autójában jégeső okozta kárért, függ a horpadások számától, méretétől, attól, hogy szükséges-e az adott felületeket újrafesteni, illetve hogy a vihar megrongálta-e a a szélvédőt, az ablakokat, a lámpákat, a tükröket vagy más alkatrészeket. Ez annyit jelent, hogy ha a jégeső nagy mértékű kárt okozott autójában, a javítás többe kerülhet, mint a rendelkezésre álló óvintézkedések. 

Milyen Típusú Burkolat Védheti Meg Autóját a Jégesőtől?

Ha gyakran parkol autójával a szabadban, a felfújható védelmi rendszer hatékony megoldást jelenthet, melyet érdemes fontolóra venni. Egy egyedülálló típusú fedélről van szó, melyet csak fel kell fújnia azokon az alkalmakon, amikor jégesőt jeleznek. Ehhez csak egy gombot kell megnyomnia a távirányítóján, ezzel megfelelő biztonságot nyújtva autójának a jégeső ellen. Ez a megoldás azonban szerényebben élőknél meghaladhatja azt az árkategóriát, melyet megengedhet magának.

Videó: Jégesőellen védő autóponyva EVOII | Jégesőellen védő autóponyva

Ha anyagi problémái vannak, érdemes lehet befektetni egy időjárásálló, porálló és tartós autóvédő burkolatba, mely elsőrangú poliészter szövetből készül. Csak a piacon kapható legvastagabb kültéri autó fedelet kell keresnie.

Ideális választás legalább 5 rétegű anyagot választania a jégeső okozta fényes felületek károsodásának csökkentése érdekében. Ha rendkívül erős jégesőre lehet számítani, érdemes további polifoamokkal, takaróval vagy padlószőnyegekkel erősíteni a védelmet, ezzel megelőzve a lehetséges károkat. Gondoskodjon róla, hogy autója ablaka is védve legyen a repedések elkerülése végett. Ragasztószalaggal rögzítse a védőfelszerelések  minden rétegét, hogy azok a vihar alatt a helyükön maradjanak. 

Vannak olyan gyártók, mint egy Withcar.hu, akik a jégeső okozta károk ellen jól bevált módszerként a hordozható fedett autóparkolók és az ernyősátrak használatát javasolják. Az ernyősátor gyakran katonai minőségű üvegből készül, mely kialakításának köszönhetően akár 30 km/órás szélnek is ellenáll. Ha emellett a termék mellett dönt, érdemes azt egy másik autóvédővel párosítania, hiszen az esernyősátor esetében az autó oldala védetlenül marad. A hordozható fedett autóparkolók egy fokkal nagyobb védelmet nyújtanak, megóvják autóját kisebb és közepes jégeső esetén is. Ezek azonban nagyon drágák lehetnek, akárcsak a felfújható védelmi rendszerek.

Az autófedelek védenek a jégeső ellen? Igen, teszik a dolgukat, de ne feledje, hogy csak a sérülésektől tudják megóvni járművét.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: